Király Márta: Siessünk, már csak pár hétig dönthetünk a TBSZ nyitásáról és egyes adókedvezményekről

Nyakunkon az év vége, ilyenkor megnövekedik az érdeklődés – és ezzel együtt az ügyfélforgalom is – a pénzügyi és nyugdíjtanácsadóknál. A lakástakarék rally után egyre nagyobb az igény a még elérhető különféle állami támogatások, adókedvezmények és adó visszatérítések iránt. A Bankár Magazin Király Mártát, az Aegon Prémium pénzügyi specialistáját kérdezte a manapság népszerű Nyugdíj megtakarításokról és Tartós Befektetési Számláról.

Milyen megtakarítási formákra van a legnagyobb igény az év vége felé?

A vagyontervezésnél fontos szempont, hogy a rövid-, közép- és hosszúlejáratú befektetési elemeket a különféle banki és biztosítói termékek figyelembevételével állítsuk össze.

Nyugdíjtervezésnél például – az állami nyugdíjon felül – többféle megoldás közül is választhatunk. Nyithatunk például NYESZ-t – ami egy befektetési célú értékpapírszámla -, az erre befizetett összeg után évi maximum 100 ezer forint SZJA-t igényelhetünk vissza. Amennyiben valamelyik önkéntes nyugdíjpénztár mellett döntünk, a befizetések után évi 150 ezer forint adójóváírást is kaphatunk. Okos döntés még a nyugdíjbiztosítás kötése is, mivel aki rendelkezik ilyennel, az évi maximum 130 ezer forint adókedvezményt igényelhet hozzá.

Az összesen igénybe vehető adókedvezmény az egészségpénztárral együtt 280.000 Ft egy évben.

Elérhető még a piacon a Tartós Befektetési Számla (TBSZ), amit az értékpapír számla alszámlájaként lehet megnyitni. Erre a számlára a nyitás évében lehet pénzt elhelyezni, ha viszont a számla tulajdonosa 3 évig megtartja a számlát, akkor a kamatadó felét szükséges kifizetnie, 5 év után pedig a teljes hozam kamatadó mentes lesz, ami egyéb esetben a hozam 15%-át jelentené.