- 2020. május 15.
- Posted by: Gallai Eszter
- Category: Gasztro

Több alkalommal volt szerencsém Szászi Endre kiváló büszkeségét, a 2015-ös Kabócás Olaszrizlinget kóstolni. Megelőlegezhetjük, hogy egy kiváló évjárat kiváló boráról beszélhetünk, de ne rohanjunk ennyire előre, szóljunk előtte néhány szót a borászról, a borvidékről és magáról a szőlőfajtáról.
Szászi Endre a Szent György-hegy korszakalkotó borásza, aki amennyire szerény, annyira nagyszerű borokat készít. Endre, mint meséli, a szőlőn, boron keresztül rengeteg jó barátra tett szert. Ez a baráti szellem tükröződik a vendégszeretetről híres vendégházaikon, nem is említve a páratlan kilátással és konyhával rendelkező éttermet. A szőlőtőkék katonásan rendezettek.
A tőkék, akárcsak a borászat borai – kifogástalanok. Szászi Endre bioborászata a badacsonyi borvidéken található. 1997-ben csupán 0,4 hektár területen gazdálkodtak, azonban 2017-ben a művelt terület már elérte a 17 hektárt. Ami a szőlőfajtákat illeti, a repertoárban főként az Olaszrizling, Szürkebarát és Kéknyelű található, de akadnak Zeusz, Rózsakő és Csőkaszőlő tőkék is. A kék szőlők közül a Cabernet sauvignon és a Cabernet franc az, amit említhetünk.
A cikk további része a Bankár Magazinban oldalán, ide kattintva olvasható.