Jekl Unikornis 2015 – Egy vérbeli Merlot, ami jelentős potenciált hordoz

Bevallom, elfogult vagyok Jekl Béla Unicornis borával szemben. Már csak azért is, mert nekem a Merlot az egyik kedvencem. Az Unicornis pedig a nagykönyvben megírtak szerint hozza a szőlőfajtára leginkább jellemző jegyeket; a piros bogyós gyümölcsök dominanciáját, valamint a kellemes, lágy tanninokat – Gallai Eszter írása a Bankár Magazin GASZTRO rovatában.

Elöljáróban néhány szót a borvidékről. A Villányi (korábban Villány-Siklósi) borvidék hazánk legdélebben fekvő és egyúttal a legmelegebb borvidékeKontinentális szubmediterrán klíma jellemzi, a talaj főként karbonátos kőzetek, mészkő, rajta lösz-, vályog-, erdőtalaj. A Villányi-hegység legmagasabb tömbje, a Szársomlyó kopár kőrengetege a nap sugaraitól felforrósodva szinte cserépkályhaként fűti a hegy két oldalán lévő domboldalakat kiváló mikroklímát biztosítva így a szőlőterületeknek.

A klíma és a talajadottságok ezen szerencsés kombinációja adja Magyarország leggazdagabb vörösborait és elmondható, hogy

nagyrészt a Szársomlyónak köszönhető a villányi borok sajátos mediterrán jellege, a borokból oly sokszor visszaköszönő gyümölcsösség és pajkos harmónia.

Villány a maga alig 3000 fős lakosságával elvarázsolja az ideérkezőket, átlépve a várost jelző táblát és meglátva a műemlék pincesort kellemes érzés keríti hatalmába az embert és joggal gondolhatja azt, hogy jó helyen van.

A cikk további része a Bankár Magazinban oldalán, ide kattintva olvasható.