- 2020. június 14.
- Posted by: Gallai Eszter
- Category: Gasztro

Elöljáróban néhány szót a borvidékről. A Villányi (korábban Villány-Siklósi) borvidék hazánk legdélebben fekvő és egyúttal a legmelegebb borvidéke. Kontinentális szubmediterrán klíma jellemzi, a talaj főként karbonátos kőzetek, mészkő, rajta lösz-, vályog-, erdőtalaj. A Villányi-hegység legmagasabb tömbje, a Szársomlyó kopár kőrengetege a nap sugaraitól felforrósodva szinte cserépkályhaként fűti a hegy két oldalán lévő domboldalakat kiváló mikroklímát biztosítva így a szőlőterületeknek.
A klíma és a talajadottságok ezen szerencsés kombinációja adja Magyarország leggazdagabb vörösborait és elmondható, hogy
nagyrészt a Szársomlyónak köszönhető a villányi borok sajátos mediterrán jellege, a borokból oly sokszor visszaköszönő gyümölcsösség és pajkos harmónia.
Villány a maga alig 3000 fős lakosságával elvarázsolja az ideérkezőket, átlépve a várost jelző táblát és meglátva a műemlék pincesort kellemes érzés keríti hatalmába az embert és joggal gondolhatja azt, hogy jó helyen van.
A cikk további része a Bankár Magazinban oldalán, ide kattintva olvasható.