HR mesék: A Steve Jobs-i vezetési szemlélet, a KKV szektorban is működőképes

Nagy Dominiqe, az INNODOX Zrt. alapító tulajdonosa és igazgatója 22 éve lett vállalkozó. A cége által fejlesztett informatikai megoldásokat pénzintézetek és biztosítók egyaránt használják, az ügyfelek között ott van az OTP Bank, a CIB Bank sőt, a Signal IDUNA Biztosító is. Az Innodoxnak pár éve már Berlinben is van irodája, nem titok, hogy a cégnél nagyban gondolkodnak. Nagy Dominique meglátása szerint nem igazán éri meg olyan vállalkozásban gondolkodni, ami kizárólag a hazai – mindössze 10 milliós – piacra fókuszál. A nemzetközi működéshez  viszont a vállalati kultúrát is hozzá kellett igazítani. Vezetői szemléletének formálódásában az egyszerűség keresésének, valamint a keleti filozófiáknak meghatározó szerepük volt.

Úgy tűnik a sikeres vállalati filozófia alapja általában valamilyen másik, vállalaton kívüli filozófia. Tudsz mondani egy vagy több olyan vezetőt, aki nagy hatással volt rád a karriered során?

A pályám elején volt egy mentorom, aki akkoriban egy német nagyvállalatot irányított. Az illető azóta már nyugdíjba ment, de ennek ellenére meglehetősen sokáig pártfogolt. Neki köszönhetem például azt, hogy a látásmódom megváltozott, kiszélesedett, illetve a cég felépítésében is a tőle kapott tanácsokra támaszkodtam.

A gondolkodásmódom kialakulásában meghatározó szerepe jutott egyes kínai filozófusoknak is: leginkább azok a bölcseletek hatottak rám, amelyek a témája az egyszerűségre való törekvés.

– emlékszik vissza Nagy Dominiqe, az INNODOX Zrt. alapító tulajdonosa.

Az üzleti világból roppant inspiráló személynek tartom Steve Jobst, aki – habár már nincs köztünk – ugyancsak a dolgok leegyszerűsítésében látta a hatékonyság növelésének kulcsát. Ezt a véleményét jómagam is osztom.

A cikk további része a Biztosító Magazinban oldalán, ide kattintva olvasható.